Ruter - jak to ugryźć bo jakaś dziwna sieć.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TomEr
    Classic
    S_OCP Member
    • 2006
    • 23

A były potrzebne?
  • Thundi
    L&K
    • 2005
    • 1157

Członek rodziny dostał mieszkanie służbowe. Jako że mieszkanie jest na sprzedaż (firma proponowała 2 mieszkania jedno dalej jedno bliżej) i informacja że zostało sprzedane może przyjść w każdej chwili zawarł umowę z lokalnym dostawcą internetu.
    Firma internet zamontowała tyle że wyjście to kabel RJ45. Padła propozycja owej osoby czy nie dało by się jakoś na WIFI to przerobić (bo wiadomo np komórka itp.). Z testów wychodziło że da się bo kabel wpięty do 3 komputerów dostarczał internet (czyli blokady MAC nie ma) i tu zaczęły się schody.
    Ruter w obojętnie jakich ustawieniach neta nie przekazywał dalej.
    Został zawieziony do dostawcy ten go ustawił (podano informacje iż adres IP trzeba ustawić inny niż 192.168.0.1 i że kabel wpiąć nie w WAN tylko w port lan'owy). Tyle że ustawiając poprosił o podanie SSID jak i hasła WPA.
    Podłączony do kabla net przepuszcza ale tu zrobiła się kolejna niespodzianka zmiana nazwy sieci i hasła na inną spowodowała iż nie można było połączyć się z ruterem. A więc restart rutera (domyślna nazwa i brak zabezpieczeń)i ruter działa neta nie przepuszcza (mimo zmiany IP) ustawienie innej nazwy sieci czy hasła powoduje niemożność połączenia się z ruterem z kolei ustawienie nazwy sieci i hasła na podane dostarczycielowi powoduje iż połączenie z siecią jest jak i internet też.

Przeprowadzę test na jeszcze jednym ruterze ale mam podejrzenia (bo wcześniej ustawialiśmy własną nazwę sieci jak i hasło i działało) iż oprócz ustawień coś w ruterze zmienili tylko co i czy da się to cofnąć? Więc czy dostawca jest w stanie aż tak ingerować w ruter? czy może ja popełniam jakiś błąd? Czy aktualizacja oprogramowania rutera przywróci możność ustawienia innej nazwy sieci i hasła? Czy da się zrobić tak by inny ruter działał (choć nie wiem czy działa czy nie bo to dopiero sprawdzę)?
    O ortografie dba FF.
    Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
    http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

jeżeli połączenie wprost kabla Rj45 na komputer udostępnia sieć, to nie ma takiej opcji, żeby router wifi jej nie udostępniał, chyba że mamy do czynienia z jakąś magią...
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• rafiki
        RS
        • 2012
        • 15975
        • Superb III (3V3)

Thundi, a może router jest źle dobrany pod kątem typu łącza (DSL/ADSL (symetryczne/asymetryczne))? Router zapewnił dostawca neta?
        رافال
        Spoty
        Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Thundi
          L&K
          • 2005
          • 1157

Zamieszczone przez rafiki
          Router zapewnił dostawca neta?
          Nie router jest nasz ale na ustawieniach SSID i hasła WPA podanych dostawcy działa. Nie działa na innych.

Mogłem coś źle napisać teraz router daje neta ale zmiana SSID lub hasła powoduje niemożność połączenia się z routerem. (z nim można się połączyć tylko gdy SSID jest "dlink" lub podane dostawcy przy konfiguracji i hasło jest puste lub takie jak podano dostawcy przy konfiguracji (SSID jako "dlink" i puste hasło to wartości domyślne routera) - przy czym net jest tylko na SSID i haśle podanym dostawcy )

Enriquez, To że to magia stwierdziłem już dawno jak ustawiałem router bo nawet podmiana MAC na komputera nic nie dała.
          O ortografie dba FF.
          Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• rafiki
            RS
            • 2012
            • 15975
            • Superb III (3V3)

Thundi, SSID to jest jedna sprawa. Kwestia typu łącza: symetryczne/asymetryczne (sieć DSL/ADSL), bo router przystosowany do DSL nie będzie dawał sieci z łącza ADSL i odwrotnie. Tak tylko dla pewności zapytam. Router nie przepuszcza sygnału ani po kablu ani po WiFi, tak?
            رافال
            Spoty

Komentarz

• Thundi
              L&K
              • 2005
              • 1157

Tak tylko dla pewności zapytam. Router nie przepuszcza sygnału ani po kablu ani po WiFi, tak?
              Przy domyślnych nie, przy innych tego nie sprawdzałem po wifi komp z routerem się nie łączył.

SSID to jest jedna sprawa. Kwestia typu łącza: symetryczne/asymetryczne (sieć DSL/ADSL), bo router przystosowany do DSL nie będzie dawał sieci z łącza ADSL i odwrotnie.
              No tak tyle że ten router dostarcza neta tylko trzeba wprowadzić w domyślne ustawienia 3 zmiany (zmienić adres IP routera, nazwę sieci SSID na "x" i hasło na "y" (gdzie "x" to nazwa podana dostawcy przy konfigurowaniu routera a "y" to hasło podane przy konfigurowaniu routera przez dostawce)

Pytanie podstawowe brzmi czy oni (dostawca) mogą ingerować w router aż tak mocno bo zmiana SSID na inny niż te 2 już powoduje iż z siecią WiFi się połączyć nie da.

Aha jeszcze jedno bo to też było sprawdzane konfiguracja routera: ip inne niż 192.168.0.1 SSID sieci "X" zabezpieczeń brak - z siecią łączy z netem nie, wprowadzam 3cią zmianę czyli hasło "y" net jest.
              O ortografie dba FF.
              Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• rafiki
                RS
                • 2012
                • 15975
                • Superb III (3V3)

Thundi, chyba się gubię.
                Zamieszczone przez Thundi
                Tak tylko dla pewności zapytam. Router nie przepuszcza sygnału ani po kablu ani po WiFi, tak?
                Przy domyślnych nie, przy innych tego nie sprawdzałem po wifi komp z routerem się nie łączył.
                (...)
                Aha jeszcze jedno bo to też było sprawdzane konfiguracja routera: ip inne niż 192.168.0.1 SSID sieci "X" zabezpieczeń brak - z siecią łączy z netem nie, wprowadzam 3cią zmianę czyli hasło "y" net jest.
                To w końcu masz neta przez router czy nie?
                رافال
                Spoty

Komentarz

• Thundi
                  L&K
                  • 2005
                  • 1157

rafiki, Net jest.

Chodzi mi o to że przy zawiezieniu do dostawcy i konfigurowaniu przez niego tego routera podali im że SSID ma być "Skoda" a hasło WPA ma być "Octavia" (oczywiście są inne ale to bez znaczenia) i teraz problem bo hasło "Octavia" jest używane dość często przez tą osobę więc chciałem zmienić i tu jest problem bo jeśli hasło będzie np: "Octavia1" to z siecią rozłącza i połączenie z siecią jest niemożliwe chyba że będzie puste wtedy z siecią łączy ale neta nie ma. Identycznie jest z SSID z tym że tu z routerem łączy gdy jest to "dlink" a nie gdy jest puste ale neta nie ma.

Stąd też moje pytania w pierwszym poście:
                  Zamieszczone przez Thundi
                  oprócz ustawień coś w ruterze zmienili tylko co i czy da się to cofnąć? Więc czy dostawca jest w stanie aż tak ingerować w ruter? czy może ja popełniam jakiś błąd? Czy aktualizacja oprogramowania rutera przywróci możność ustawienia innej nazwy sieci i hasła?
                  O ortografie dba FF.
                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

Jak podepniecie kablem komp do routera to jest net, czy nie?

Komentarz

• Thundi
                      L&K
                      • 2005
                      • 1157

Zamieszczone przez westwi78
                      Jak podepniecie kablem komp do routera to jest net, czy nie?
                      Tego nie sprawdzałem - znaczy sprawdziłem tylko jak jest SSID i hasło WPA to które podaliśmy dostawcy i net jest - przy innych ustawieniach sprawdzę.
                      O ortografie dba FF.
                      Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• irekk
                        L&K
                        • 2011
                        • 1093
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Skoro kabel jest wpięty w port lan to oznacza że router pracuje w trybie mostu. Podpięcie komputera do innego portu powinno działać, pod warunkiem że jest on "zarejestrowany" po drugiej stronie kabla biegnącego do routera (Router w trybie mostu musi mieć wyłączony DHCP). Tak więc najpewniej inny komputer nie będzie mógł korzystać.
                        Bardzo cwaniacki numer ze strony ISP. Powinni skonfigurować to tak, aby działał w normalnym trybie pracy. Ja bym zrobił factory reset, ustawił mac z komputera oraz ewentualnie skonfigurował stałe IP/Maska/DNS jeśli jest to wymagane. Wówczas to ja bym kontrolował kto się wpina, jakie mam dane dostępowe do AP itp itd.

Komentarz

• alxxx
                          RS
                          • 2010
                          • 1823
                          • Octavia I (1U2)
                          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Thundi, podłącz kompa pod tą RJtkę - niech pobierze wszystkie dzierżawy i wrzuć tutaj co Ci wyskakuje na karcie po ipconfig
                          VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                          Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• Rico40
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 135
                            • Fabia (6Y2)

Thundi oni ci tylko skonfigurowali twój router tak jak chciałeś czyli ssid i hasło twoje. Podepnij kabel lan z routera do kompa wpisz adres routera jeśli będziesz miał neta po kablu to jest ok, a jak nie to wtedy będziemy myśleć co dalej.

Komentarz

• Thundi
                              L&K
                              • 2005
                              • 1157

Zamieszczone przez alxxx
                              wrzuć tutaj co Ci wyskakuje na karcie po ipconfig
                              Wysyłam na pw bo mam cały

Widzę że się za mocno rozpisałem więc napisze krócej (dla ułatwienia przyjmijmy że dane przedstawione dostawcy to SSID = "Skoda" hasło WPA2 = "Octavia" domyślne routera jest SSID = "dlink" a hasło puste.
                              RJ wpięty w dowolny komputer - internet jest
                              RJ wpięty w router:
                              a: ustawione domyślna nazwa SSID i bez hasła - internetu brak
                              b: ustawione SSID na "Skoda" hasło na "Octavia" - internet jest
                              c: ustawione domyślne SSID i hasło na "Octavia" - internetu brak
                              d: ustawione SSID na "Skoda" hasło na domyślne routera - internetu brak
                              e: ustawione SSID na dowolny poza domyślnym i "Skoda" - niemożność połączenia się z routerem
                              f: ustawienie hasła na dowolne poza domyślnym i "Octavia" - niemożność połączenia się z routerem

I pytanie czy oni ustawiając router mogli wgrać jakieś oprogramowanie na router które powoduje taka sytuacje? I ewentualnie czy można ten proces odwrócić?
                              W środe będę tam kolejny raz i sprawdzę jak działa inny router i czy przepuszcza net tylko przy odpowiednich ustawieniach SSID i hasła.
                              O ortografie dba FF.
                              Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Bili
                                Rider
                                • 2010
                                • 373
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Powiedz jaki router jest od dostawcy i jaki dokupiliście?
                                Ogólnie jak dostajesz internet z routera dostawcy Twój router powinieneś ustawić na dynamic ip z inna adresacją niż adres dostawcy i powinno działać.
                                Pozdrawiam.
                                Michał

Komentarz

• Thundi
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1157

Zamieszczone przez Bili
                                  Powiedz jaki router jest od dostawcy i jaki dokupiliście?
                                  Generalnie to chyba router dostawcy nie ma Ze ściany wychodzi kabel RJ i tyle. Ten który podpinam to Dlink DI- 524. Tyle że przed ustawieniami u dostawcy można było ustawiać dowolne SSID i hasło i hulał od tamtego czasu tylko to co pisałem wcześniej.

Zamieszczone przez Bili
                                  Ogólnie jak dostajesz internet z routera dostawcy Twój router powinieneś ustawić na dynamic ip z inna adresacją niż adres dostawcy i powinno działać.
                                  To było pierwsze co zrobiłem i nie działało teraz jest dokładnie tak zrobione ale działa tylko jak jest odpowiednia nazwa SSID i hasło.
                                  O ortografie dba FF.
                                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Rico40
                                    Ambiente
                                    • 2014
                                    • 135
                                    • Fabia (6Y2)

Nie mogli wgrać innego softu prędzej ustawili pod siebie router. Zrób twardy restart routera i wróci do domyślnych ustawień i tak masz iść do nich, to ci ustawią od nowa router.

Komentarz

• rafiki
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 15975
                                      • Superb III (3V3)

Rico40, i Thundi wróci do punktu wyjścia, bo mu ISP znowu ustawi router pod siebie. Nie tędy droga.
                                      Thundi, tak na dobrą sprawę, to Twój ISP w ogóle nie musi się tykać tego routera, musi tylko podać Ci dane do konfiguracji.
                                      رافال
                                      Spoty

Komentarz

• Leniwiec
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 624
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Thundi, dodam swoje 3 grosze.
                                        Od ISP masz adres IP z puli prywatnej czy publiczny? Jesteś pewny, że nie ma blokady po MAC adresie?
                                        Bo jeśli prywatny, to wg mnie będziesz musiał w routerze zmienić ustawienia sieci lokalnej tak, aby się nie gryzły z tymi od ISP. I nie chodzi mi o SSID, bo nie ma znaczenia co tam wpiszesz. Tak samo kabel od ISP podłączasz w port WAN i musi to działać.
                                        Najważniejsze to prawidłowe skonfigurowanie sieci, a to przy prywatnym IP od ISP trzeba niestety wykonać ręcznie mając do dyspozycji dane sieci, jakie komp ściągnie od ISP.

Możesz wejść w config routera i po prostu zrobić screeny z konfiguracji, kiedy net działa?
                                        Pozdro

Komentarz

• irekk
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1093
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Nie znam osobiście ISP który by nie zastosował co najmniej blokady po MACu.

Komentarz

• Thundi
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1157

Zamieszczone przez Rico40
                                            Nie mogli wgrać innego softu prędzej ustawili pod siebie router. Zrób twardy restart routera i wróci do domyślnych ustawień
                                            To czemu dzieją się takie jaja z ustawieniami SSID i hasła WPA2?
                                            Twardych resetów robiłem już kilkadziesiąt i zawsze jest to samo.

Generalnie to z routerem jest tak że:
                                            Robimy twardy reset i teraz zmieniamy adres ip na 192.168.0.2 - internetu nie ma
                                            Zmieniam nazwę sieci SSID na "Skoda" - internetu dalej nie ma.
                                            Wprowadzam hasło WPA2 na "Octavia" - internet jest.
                                            Więc o dziwo SSID i hasło mają jakieś znaczenie.

Aha osoba przez telefon mówiła nam że konfiguracja routera jest ciężka i ona nie mogła wytłumaczyć co trzeba zrobić - a na miejscu pan twierdził że ustawienie jest banalne tyle że całościowe ustawienie routera zajęło mu ponad 30min (cały czas gadał z rodziną ale co robi nie wiadomo bo monitor w drugą stronę) - mi to zajmuje 2min
                                            O ortografie dba FF.
                                            Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• westwi78
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2940

podpiąłeś kompa kablem do rutera....?

Komentarz

• rafiki
                                                RS
                                                • 2012
                                                • 15975
                                                • Superb III (3V3)

Thundi, jeśli dana sieć ma przypisane hasło u ISP to się nie dziw, że jak go nie wprowadzisz to nie masz neta
                                                رافال
                                                Spoty

Komentarz

• Bili
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 373
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jak działa internet zrób screeny konfiguracji routera.
                                                  W jakim trybie ustawiasz router?
                                                  Wrzuć ipconfig/all jak internet działa i nie działa (tutaj wrzuć adresy ip z puli prywatnej także nie masz się czego bać, ewentualnie maci ukryj sobie)
                                                  A ten kabel co wchodzi skąd idzie od jakiegoś modemu dostawcy czy innego routera?
                                                  Pozdrawiam.
                                                  Michał

Komentarz

Pracuję...